fbpx Skip to main content

   В тази статия подбрахме най-често даваните съвети от специалисти за използването на етерични масла (ЕМ) върху животни. За щастие през последните години темите за натурална и природна алтернатива са все по-актуални. За съжаление предоставяната ни информация е все още много оскъдна и противоречива.  Липсват обстойни проучвания, експерименти и анализи, благодарение на които да използваме свободно този тип продукти.

   В следващите редове ще научите кои ЕМ са подходящи и кои трябва да се избягват от употреба при кучета, котки и птици.

   Като начало най-важното нещо за продуктите е качеството и произхода им. Може да научите повече в статиите 8 МИТА ЗА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ и СЪВЕТИ ЗА НАЧИНАЕЩИ ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА. ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСИ

АРОМАТЕРАПИЯ

   Когато ЕМ се въвеждат в околната среда на животното, стаята, в която се използват, трябва да бъде просторна с лесен достъп до свеж въздух. ЕМ се въвеждат едно по едно в ниски дози, за да се улесни откриването на причинителя, в случай на потенциална алергична реакция. Наблюдавайте внимателно домашния си любимец, когато използвате ЕМ върху него или около него. Ако ЕМ се използва върху вас е необходимо да мине време преди да имате физически контакт с домашния любимец.

   Ако животното изглежда неспокойно или летаргично, незабавно спрете употребата на ЕМ. Заведете животинката на добре проветрено място и се свържете с ветеринарен лекар.

   Ароматерапията не трябва да протича повече от 10-15 минути. След това помещението трябва да бъде много добре проветрено, тъй като един от най-големите рискове е дразненето на дихателните пътища. Респираторното дразнене може да се прояви като: сълзене на очите и носа, дразнене/изгаряне на гърлото и носа, затруднено дишане, ускорено дишане, задъхване, кашлица, хрипове.

СТРАНИЧНИ РЕАКЦИИ ПРИ ЛОКАЛНА УПОТРЕБА

   Някои от възможните странични реакции са: Кожно раздразнение, кашлица, кихане, слюноотделяне, затруднено ходене, задавено или учестено дишане, ниска телесна температура, забавени рефлекси, стомашно-чревно разтройство, повръщане, самонараняване.

   При липса на реакция се смята, че е безопасно да се продължи с нормалното прилагане на разреденото етерично масло.

ПОДХОДЯЩИ БАЗОВИ МАСЛА

   Базови масла, които се считат за безопасни за локално приложение са следните: Кокосово масло; масло от жожоба; масло от авокадо; алое вера; слънчогледово масло; масло от кайсиеви ядки; масло от сладък бадем; масло от гроздови семена; масло от ядки кукуи.

СЪВЕТИ ЗА КУЧЕТА

   Вътрешен прием не се препоръчва. Локалното приложение също не е особено препоръчително, тъй като кожата на домашния ви любимец е много чувствителна. Дозирането е индивидуално, в зависимост от килограмите, възрастта, придружаващи хронични заболявания. Ако все пак се чувствате достатъчно сигурни в преценката си е необходимо да разредите ЕМ с базово. Максималната “безопасна” концентрация е 0.2% или 1 капка ЕМ на 2 супени лъжици базово масло. След това третирате малък участък и изчаквате поне 24 часа, като наблюдавате за странични реакции.

   По-безопасен вариант е ароматерапията. Съществуват 2 категории дифузери – активни и пасивни. Активните дифузери (овлажнители, изпарители, утразвукови) изпаряват водата с ЕМ и разпространяват аромата и малките частици от ЕМ. Пасивните дифузери са например свещите, които чрез топлината на пламъка разпространяват ароматните частици. Те излъчват по-малко интензивен аромат и са по-добрия вариант за вашия опашатко.

   За “безопасни” ЕМ се считат следните: Римска и немска лайка, джинджифил, тамян, лавандула.

   Част от етеричните масла, които не трябва да използвате са: Карамфил, евкалипт, чесън, здравец, хвойна, бял бор, розмарин, чаено дърво, мащерка, иланг-иланг.

СЪВЕТИ ЗА КОТКИ

   В черния дроб на котките липсват основни ензими за метаболизиране и елиминиране на химичните съединения, съдържащи се в етеричните масла, като например фенолите. Тези фенолни съединения са силно концентрирани в повечето масла. Следователно почти всички етерични масла могат да бъдат токсични за котките.

   Ароматерапията също не е безопасна, защото маслото може да се наслои по козината, а те чрез облизване да го приемат вътрешно. Дозировката трябва да бъде по-прецизна от тази при кучетата. Количеството, което използваме за засищане на нашите нужди се различава от това при домашните любимци. Ако правите ароматерапия е необходимо да осигурите достъп до отворено пространство и дифузера да не е в близост до животното. Също така трябва да наблюдавате поведението им и ако смятате, че има промяна да се свържете с ветеринаря ви.

   Макар флоралните води да са по-безопасни и ниско концентрирани на ЕМ, също е препоръчително да се избягват при котките.

   За “безопасни” етерични масла се считат следните: Розмарин, жасмин, кедрово дърво, градински чай, тамян, римска и немска лайка.

   Част от етеричните масла, които не трябва да използвате са: Мента, цитрусови масла, чаено дърво, бор, евкалипт, канела, карамфил, иланг-иланг, бергамот, здравец, лавандула, роза, сандалово дърво, мащерка.

СЪВЕТИ ЗА ПТИЦИ

   Не се препоръчва всякакъв вид употреба на етеричните масла върху птици. При ароматерапия не трябва да се намират в същото помещение. След това трябва да бъде добре проветрено преди да бъдат върнати в същата стая.

Остави коментар