fbpx Skip to main content

Подходяща ли е Употребата на Етерични Масла от Бременни?

В тази статия ще откриете подбрана информация от научни публикации, направени въз основа на проучвания, относно влиянието на етеричните масла при употребата им от бременни. Необходимо е да имате предвид, че тестовете и анализите направени до момента са ограничени и не са подкрепени на 100% от медицината. За съжаление броят на лекарите, които се обръщат към алтернативни лечения не е голям, затова преди използването на тези природни продукти е необходимо повишено внимание, обстойно индивидуално проучване и задължителна консултация с медицинско лице. Приятно четене!
Прочетете Още
Първото и най-важно нещо е да подберете внимателно реномиран производител на етерични масла, който предоставя висококачествени чисти и натурални продукти. При нужда от съдействие може да се обърнете към нашето семейство. Ако етеричните масла, които ви интересуват липсват в нашата продуктова гама, можем да ви препоръчаме качествени продукти на наши колеги.
Ароматерапия е наименование на уникален клон на билковата медицина, който използва лечебните и терапевтични свойства на маслата, съдържащи се в различни растения. Това е идеален начин за справяне с емоциите, тъй като според изследователи ароматните молекули се свързват с обонятелните рецептори в носната кухина. След това електрически сигнали стимулират лимбичната система (частта от мозъка, която се занимава с емоциите и спомените) и по този начин може да се намали тревожността и възприемането на болката. Следователно етеричните масла действат въху физическата и духовна основа на симптомите, за да подпомогнат тялото, ума и душата. Проучване на терапиите на допълваща и алтернативна медицина, каквато е ароматерапията е важно, тъй като прилагането й може да доведе до значителни ползи за майката.
Етеричните масла са силно концентрирани и изключително мощни. При локален и перорален прием, имат способността да проникват през клетъчните мембрани и да се разпространяват в организма за броени минути. По време на бременността бъдещата майка предава хранителни вещества на бебето. Следователно, когато майката използва етерични масла, част от компонентите могат да достигнат до нероденото дете. Това не е непременно вредно за бебето, но за пълната безопасност се препоръчва въздържане от употреба по време на бременност. Насоките за безопасност имат за цел да насърчат отговорната употреба и да напомнят на всички, че етеричните масла са мощни вещества и не бива да се използват прекомерно.
В насоките за бременност на „Международната федерация на професионалните ароматерапевти“ (2013 г.) се твърди следното:
“Терапевтите трябва да признаят, че човешкото тяло е интелигентно и, че етеричните масла (които се срещат във всекидневните храни и напитки) не са чужди на човешкия метаболизъм. Организмът знае как да ги разгражда и използва, за да балансира човешката физиология”. ; “Етеричните масла по своята същност, като органични вещества, преминават плацентарната бариера и имат потенциал да повлияят на плода. Въпреки това, количеството етерично масло, което действително достига до кожата на майката е много малко (поради летливостта на етеричните масла) и следователно количеството, което достига до плацентата е миниатюрно, ако се използват подходящи разреждания”.
Трябва да сте наясно, че през първия триместър не се препоръчва локален и вътрешен прием на всякакъв вид етерични масла. Няма данни за забрана на ароматерапията. С помощта на подходящи етерични масла и експертни насоки може да откриете, че ароматерапията ще ви помогне да се почувствате много по-добре.

При вътрешногрупово сравнение е установено, че инхалацията с етерични масла, съдържащи Linalyl acetate и Linalool, е ефективна по отношение на настроенията и парасимпатиковата нервна активност.

Гаденето и повръщането са много често срещани в началото на бременността. Това води до физическо и емоционално изтощение, безпокойство, което трябва да се минимализира през целия период на бременността. Витамин B6 често се използва за лечение на тези симптоми, но при някои жени това не е достатъчно. Лекарствата не са препоръчителни, затова все по-често се използват допълнителни терапии от традиционната медицина. Задоволителен брой етерични масла са безопасни за употреба в умерени количества по време на бременност и могат да помогнат за преодоляване на някои от най-неприятните, но често срещани симптоми на бременността (Ellen Comiskey, MD).
Бременността може да доведе и до нови алергии и чувствителност, затова е важно да се направи кожен тест преди нанасяне на маслото, дори ако то е било използвано без проблеми преди бременността. Във ваната бременната жена трябва да използва не повече от 4 капки етерично масло напоени в соли за вана.
Направено е проучване за манипулиране на гаденето и повръщането в началото на бременността със смес на етерични масла от лавандула и мента. Заключението е, че те могат да сведат до минимум гаденето, да повишат нивото на енергия и да намалят усещането за умора. Според Галпър, като допълнение, следните етерични масла са подходящи при тези симптоми: лайка, джинджифил и кардамон. За повдигане на настроението – портокал, лимон, пачули, здравец, сандалово дърво. За успокояване на мускулни болки – лавандула, иланг-иланг, джинджифил, лайка, тамян. За подобряване на съня – лавандула, мандарина, тамян, иланг-иланг, римска лайка, нероли, роза, палисандрово дърво. При подуване на пръстите и глезените са подходящи масажи със следните масла: кипарис, лавандула, лимон, здравец, мандарина.

Стриите много често се появяват по време на бременност, тъй като тялото се разширява. Подпомагане на еластичността и регенерацията на кожата е от ключово значение за предотвратяването им. Чудесни способности за регенериране на кожата имат следните етерични масла: роза, нероли, лавандула, тамян, мандарина, римска лайка.

Хормоните на стреса се предават чрез плацентата и могат да предизвикат неврологични ефекти върху плода. Ето защо е много важно стресът да се намали по минимум. Ароматерапията е ефективна, дори когато ароматът е предоставен за кратко време, за подобряване на временното настроение по скалите “напрежение – тревожност” и “гняв – раздразнителност”. Ароматерапията е неинвазивен и ефективен метод, който помага на жените да преодолеят тревожността си по време на раждането. Ароматът на портокал може да бъде полезен в родилните отделения, за да помогне на жените, които изпитват стрес по време на раждането.

В проучване са използвани 8 различни етерични масла въз основа на консултация с ароматерапевт: роза (Rosa centifolia), римска лайка, евкалипт, лимон, мандарина (C. reticulata), тамян, лавандула и мента. От тях розовото масло е оценено най-високо от майките за справяне с раждането (71%), следвано от лавандулата (50%) и тамянът (44%). Изследователите предполагат, че ако ароматерапията по време на раждане намалява употребата на обезболяващи лекарства, това може да доведе до по-ниски разходи за грижите за майката.

Препоръчително е розовото масло да се избягва до края на третия триместър. Фоточувствителността е една от страничните реакции на цитрусовите етерични масла. Въпреки че цитрусовите масла са сред най-безопасните за употреба по време на бременност, най-добре е да се избягва силното излагане на слънце за няколко часа след дермалното приложение.

Допълнение към горепосочените етерични масла, подходящи за употреба са бергамот, черен пипер, кипарис, грейпфрут, хвойна, майорана, чаено дърво.

Част от етерични масла, които трябва да се избягва по време на бременност са: анасон, босилек, бреза, камфор, салвия (Salvia officinalis/sclarea), хисоп, листа и семена от магданоз, розмарин, естрагон, туя, мащерка. Важно е също да се отбележи, че някои масла, трябва да се избягват като цяло, а не само от бременни жени: пелин (Artemisia absinthium), блатна мента (Mentha pulegium), сасафрас (Sassafras albidum), касия (Cinnamomum cassia), черен синап (Brassica nigra), бял оман (Inula helenium).
Моля, обърнете внимание – Информацията в блога на “BULINNOVATION health from nature” и съдържащите се в него материали, нямат за цел и не представляват медицински или друг здравен съвет/диагноза и не трябва да се използват като такива! Винаги трябва да се консултирате с квалифициран лекар или здравен специалист относно конкретните обстоятелства!
Предоставената информация е синтезирана от следните източници:

Aromatherapy in Obstetrics: A Critical Review of the Literature – ANNA C. BERTONE, MPH, and REBECCA L. DEKKER, PhD, RN Evidence Based Birth, Lexington, Kentucky

Physical and Psychologic Effects of Aromatherapy Inhalation on Pregnant Women: A Randomized Controlled Trial – Toshiko Igarashi, PhD

The effect of aromatherapy by essential oil of orange on anxiety during labor: A randomized clinical trial – Fahimeh Rashidi-Fakari,1 Mahbubeh Tabatabaeichehr,1 and Hamed Mortazavi2

The Effect of Aromatherapy Inhalation on Nausea and Vomiting in Early Pregnancy: A Pilot Randomized Controlled Trial – Rania Mahmoud Abdel Ghani1*, Adlia Tawfik Ahmed Ibrahim2

morelandobgyn.com

aromaticstudies.com

thebump.com

Последно Публикувани Новини
Актуално

Био Хидролат Розмарин за Бърз Растеж на Косата

Био хидролат от розмарин за бърз растеж на косата. В сферата на натуралната грижа за…
Актуално

Свойства и Употреба на Етерично Масло от Босилек

Свойства и употреба на етерично масло от босилек.В историята, етеричното масло от босилек е признато…
Актуално

Грижа за кожата с био флорална вода от безсмъртниче

Грижа за кожата с био флорална вода от безсмъртниче.Латинското наименование на растението безсмъртниче е Helicrysum…

Остави коментар