fbpx Skip to main content

История на Етеричните Масла

Етеричните масла (ЕМ) са летливи съединения, по-леки от водата. Те са летливи с водна пара, разтворими в мазнини и органични разтворители, алкохоли и др. Етеричните масла са неустойчиви към УВ лъчи, въздух, влага и могат да протекат деструктивни процеси. Ето защо трябва да се съхраняват в тъмни и добре затворени съдове.
Притежават множество благоприятни свойства, като дезинфекциращи, ароматерапевтични, поддържат добрия вид на кожата и косата и много други. Етеричните масла могат да бъдат и опасни – токсични при продължително вдишване, парливи, лесно запалими. Затова е необходимо прецизност, познания и особено внимание при използването им. Научете повече в статията ни "Съвети за начинаещи при използването на ЕМ. Отговори на въпроси".
Прочетете Още
Етеричните масла (ЕМ) са летливи съединения, по-леки от водата. Те са летливи с водна пара, разтворими в мазнини и органични разтворители, алкохоли и др. Етеричните масла са неустойчиви към УВ лъчи, въздух, влага и могат да протекат деструктивни процеси. Ето защо трябва да се съхраняват в тъмни и добре затворени съдове. Притежават множество благоприятни свойства, като дезинфекциращи, ароматерапевтични, поддържат добрия вид на кожата и косата и много други. Етеричните масла могат да бъдат и опасни – токсични при продължително вдишване, парливи, лесно запалими. Затова е необходимо прецизност, познания и особено внимание при използването им. Научете повече в статията ни “Съвети за начинаещи при използването на ЕМ. Отговори на въпроси“.
Тайната на билките, по-специално етерично-маслодайните растения и влиянието на ароматите върху психическото и физическото състояние на човека, е известно от древни времена. Първите достоверни сведения за извличането на етерични масла от растения са открити в шумерски клинописни плочи, датирани преди 5000-4000 г. пр. н.е. За истински първооткриватели, широко използващи ароматните екстракти, се считат египтяните. В древен Вавилон ароматни масла били добавяни дори в строителните материали, използвани за построяването на храмовете на боговете. За техните постижения освен от легенди и предания, може да се съди и от неоспорими факти, като например откритието на папируси в гробница, които са публикувани в Германия от Георг Еберс. Там изобилстват рецепти за лечение на различни болести с билки и мехлеми, получавани от тях.
Древните елини увеличили броя на използваните етеричномаслени растения. Те разширили и сферата на приложение на ароматните масла и мехлеми. В това отношение заслуга има гръцкият лекар Хипократ, който в трудовете си дава обяснения за лечебните качества на етеричните масла.
Авицена е този, който e усъвършенствал процеса на дестилация и е направил възможна екстракцията на чисто етерично масло. Това развитие довело до повишаване на популярността на парфюмите на Арабия.

Твърде вероятно е знанията за лечебните свойства на етеричните масла да са пренесени в Европа след нахлуването на римляните през първи век от н.е. С годините събирането на билки се увеличава. Започва тяхното култивиране, а редица лекари поставят използването на билки на научна основа. През 1937 г. французинът Рьоне-Морис Гатфосе, химик-козметолог, въвежда термина „ароматерапия”. Използва го за заглавие на своя труд, в който описва редица ползи от етеричните масла.

По време на втората световна война се забелязва застой на култивирането на растения с цел производство на ЕМ. След края й, идеята за използване на етеричните масла продължава и се налага като масова практика. Нещо повече, откриват се множество центрове за изучаване на ароматерапията.
Като заключение ще цитираме народна мъдрост, която гласи:
„За всяка болка Бог е дал билка“
Последно Публикувани Новини
Актуално

Био Хидролат Розмарин за Бърз Растеж на Косата

Био хидролат от розмарин за бърз растеж на косата. В сферата на натуралната грижа за…
Актуално

Свойства и Употреба на Етерично Масло от Босилек

Свойства и употреба на етерично масло от босилек.В историята, етеричното масло от босилек е признато…
Актуално

Грижа за кожата с био флорална вода от безсмъртниче

Грижа за кожата с био флорална вода от безсмъртниче.Латинското наименование на растението безсмъртниче е Helicrysum…

Остави коментар