fbpx Skip to main content

Съвети за Начинаещи при Използването на Етерични Масла. Отговори на Въпроси

Какво означава етерично масло?
Етеричните масла (ЕМ) представляват ароматна смес от летливите с водна пара вещества на етерично-маслените растения, несмесващи се с водата (или частично) и лестно разтворими в органични разтворители. Най-често използвания метод за получаването им е чрез парна дестилация. Заради вкуса, аромата, биологичните си свойства, козметичния ефект и терапевтичните си възможности, ЕМ имат широк диапазон на приложение.
Прочетете Още

Могат ли да се нанасят директно върху кожата и в какво количество?

Те са високо концентрирани продукти и е противопоказно да се прилагат директно върху кожата. Необходимо е да бъдат разредени в базово масло (например какао, кокос, арган и др.), като на опаковката на всяко едно ЕМ трябва да бъде обозначено допустимото съотношение (например в 100 мл кокосово масло се накапват 5 капки ЕМ от немска лайка). Важно е преди употреба да се направи тест за алергия! – Вижте как в статията ни „8 мита за етеричните масла”.

Подходящи ли са за перорална употреба?

За перорална употреба са подходящи ЕМ, които са 100% чисти и натурални, без изкуствено добавени съставки. Препоръчително е преди употреба да се консултирате с експерт в арамотерапията и ЕМ или медицинско лице. Научете повече в статията ни „8 мита за етеричните масла”.

Подходящи ли са за употреба от деца, бременни и животни?

Задължителна е консултация с експерт в сферата. Има ЕМ, които са противопоказни и за трите групи. При деца под 2 годишна възраст не се препоръчва използването им. В следващите ни статии ще разгледаме допустимите приложенията за всяка една от тези групи.

За какво се използват етеричните масла?

Приложението им е широко спектърно. Необходимо е време за изучаване свойствата на всяко едно ЕМ. Най-познатото им приложение е ароматерапията. Използват се като добавка към готови козметични продукти за засилване ефекта на продукта, в зависимост от резултатите, които желаем да постигнем. Също за масажи, вани, перорално приложение, дезинфекция. Някои от най-често срещаните причини за употребата им са:
Насърчават релаксацията и успокояват (например маточина, лавандула); Повишават настроението (босилек);

Намаляват стреса и напрежението (римска лайка, хвойна); Подобряват външния вид на кожата (роза, немска лайка);

Подпомагат за добро храносмилане (лимон, лавандула, мента, джинджифил); Спомагат при мускулни болки (римска лайка, босилек, бял равнец); Отблъскват насекоми (лавандула, босилек) и още много други.

Ако все още не сте изпитали многобройните действия на етеричните масла, ето някои подходящи за начинаещи:
лавандула, бял бор, хвойна.
Последно Публикувани Новини
Актуално

Защо да изберем метода на двойно почистване на лицето?

Повече информация за продукта и всяка една съставка може да научите на следния линк: Натурално…
Актуално

Основна информация за базовите масла

Повече информация за продукта и всяка една съставка може да научите на следния линк: Натурален…
Актуално

Как да се справим с пролетната умора?

Повече информация може да откриете на следния линк: Пролетен аромат-парфюмна композиция от натурални масла За да…

Остави коментар