fbpx Skip to main content

8 Мита за Етеричните Масла, Които Трябва да Знаете

1) Етеричните масла са безопасни, защото са натурални
Това НЕ е така. Етеричните масла (ЕМ) са високо концентрирани ботанически екстракти. Необходимо е да бъдат използвани с нагласа за лекарствени продукти. Те са средно около 75 до 100 пъти по-концентрирани и мощни от цялото растение, от което са извлечени. Това означава, че могат да навредят ако не се използват правилно. Поради ръста на компаниите и интереса към тях, през последните няколко години, в интернет пространството има много недостоверна информация. Това от своя страна доведе до ръст на здравословните проблеми в следствие на грешната им употреба. Нашият съвет е да се доверявате единствено на утвърдени специалисти и източници в сферата на ароматерапията.
Прочетете Още

2) Ако бранда е обозначил на етикета „Не е подходящо за вътрешна употреба” или „Само за външна употреба” е, защото етеричните им масла не са чисти или органични

Това НЕ е така. Тези предупреждения не определят чистотата или качеството на маслото. Прието е пероралната им употреба да бъде препоръчвана единствено от медицинско лице, тъй като трябва да се анализира цялостното здравословно състояние, както и употребата на други медикаменти. Това е причината компаниите да обозначават етикетите си по този начин, за да избегнат законова отговорност.

3) Етеричните масла съдържат витамини, минерали и хормони

Това НЕ е така. Етеричните масла са неактивни растителни молекули. Молекулите им са основно моно- и сескитерпени и техните кислородо производни.

4) При закупуване бъдете сигурни, че те са “терапевтичен клас”

И тук отговорът е НЕ. “Терапевтичен клас” е маркетинг стратегия от страна на компаниите. Не съществува организация, която да сертифицира продуктите спрямо “терапевтичен клас”, съответно качеството на маслата не зависи от това. Всички натурални етерични масла са терапевтични.

5) Всички етерични масла без синтетика не замръзват, защото не съдържат вода

Това НЕ е така. Всички течности замръзват, дори и маслата. Всяко етерично масло има различна температура на замръзване.

6) Ако използвате чисто етерично масло върху кожата си и се образува зачервяване или парене, означава че тялото ви се детоксикира

НЕ. Ако кожата ви се зачерви и усещате парене, веднага СПРЕТЕ. Измийте зоната с хладка вода, подсушете и нанесете успокояващ крем, който не съдържа ЕМ. Преди да използвате дадено ЕМ направете тест за алергия, като го разредите в базово масло и го нанесете на малък участък на китката. Необходимо е да изчакате поне час, преди да започнете по-широка употреба. Не забравяйте, че винаги трябва да бъдат разредени преди използването им!

7) Ако губят бързо аромата си означава, че не са истински

Това НЕ е така. Съединенията, които се съдържат в тях са летливи – бързо се окисляват. В зависимост от вида им, култивирането и метода на извличане, концентрацията на съединенията варира, а съответно и цялостния вид и аромат на ЕМ. Етеричните масла, които са със много силен и продължителен аромат НЕ са чисти и натурални.
Трябва да се има предвид, че цитрусовите ЕМ (например портокал, лимон, грейпфрут) се окисляват много по-бързо от останалите видове, затова се препоръчва да се съхраняват в хладилник.

8) Билките и ЕМ от едно и също растение притежават еднакъв ефект

Това НЕ е така. Въпреки че е получена от едно и също растение, концентрираната есенция на дадено растение не трябва да се бърка с действителния растителен материал. ЕМ могат да бъдат отделени от растителния материал чрез извличане с парна дестилация или в някои случаи чрез пресоване. Те съдържат силно концентрирани нива на съставките, докато традиционните билки съдържат само част от същите съставки, поради което билките дават по-меки резултати. При дестилацията на растителен материал обаче има много молекули, които не могат да бъдат дестилирани. Това означава, че в билката може да има полезни съставки, които не могат да бъдат открити в маслото. Както етеричните масла, така и билките играят важна роля за здравето ни.
Последно Публикувани Новини
Актуално

Защо да изберем метода на двойно почистване на лицето?

Повече информация за продукта и всяка една съставка може да научите на следния линк: Натурално…
Актуално

Основна информация за базовите масла

Повече информация за продукта и всяка една съставка може да научите на следния линк: Натурален…
Актуално

Как да се справим с пролетната умора?

Повече информация може да откриете на следния линк: Пролетен аромат-парфюмна композиция от натурални масла За да…

Остави коментар