fbpx Skip to main content

8 Мита за Етеричните Масла, Които Трябва да Знаете

8 мита за етеричните масла, които трябва да знаете

1) Етеричните масла са безопасни, защото са натурални

Това НЕ е така. Етеричните масла са високо концентрирани ботанически екстракти. Необходимо е да бъдат използвани с нагласа за лекарствени продукти. Те са средно около 75 до 100 пъти по-концентрирани и мощни от цялото растение, от което са извлечени. Това означава, че могат да навредят ако не се използват правилно.

Поради ръста на компаниите и интереса към тях, през последните няколко години, в интернет пространството има много недостоверна информация. Това от своя страна доведе до ръст на здравословните проблеми в следствие на грешната им употреба.

Нашият съвет е да се доверявате единствено на утвърдени специалисти и източници в сферата на ароматерапията.

Прочетете Още

2) Ако бранда е обозначил на етикета „Не е подходящо за вътрешна употреба” или „Само за външна употреба” е, защото етеричните им масла не са чисти или органични

Това НЕ е така. Тези предупреждения не определят чистотата или качеството на маслото. Прието е пероралната им употреба да бъде препоръчвана единствено от медицинско лице, тъй като трябва да се анализира цялостното здравословно състояние, както и употребата на други медикаменти. Това е причината компаниите да обозначават етикетите си по този начин, за да избегнат законова отговорност.

3) Етеричните масла съдържат витамини, минерали и хормони

Това НЕ е така. Етеричните масла са неактивни растителни молекули. Молекулите им са основно моно- и сескитерпени и техните кислородо производни.

4) При закупуване бъдете сигурни, че те са “терапевтичен клас”

И тук отговорът е НЕ. “Терапевтичен клас” е маркетинг стратегия от страна на компаниите. Не съществува организация, която да сертифицира продуктите спрямо “терапевтичен клас”, съответно качеството на маслата не зависи от това. Всички натурални етерични масла са терапевтични.

5) Всички етерични масла без синтетика не замръзват, защото не съдържат вода

Това НЕ е така. Всички течности замръзват, дори и маслата. Всяко етерично масло има различна температура на замръзване.

6) Ако използвате чисто етерично масло върху кожата си и се образува зачервяване или парене, означава че тялото ви се детоксикира

НЕ. Ако кожата ви се зачерви и усещате парене, веднага СПРЕТЕ. Измийте зоната с хладка вода, подсушете и нанесете успокояващ крем, който не съдържа етерични масла.

Преди да използвате дадено етерично масло, направете тест за алергия, като го разредите в базово масло и го нанесете на малък участък на китката. Необходимо е да изчакате поне час, преди да започнете по-широка употреба. Не забравяйте, че винаги трябва да бъдат разредени преди използването им!

7) Ако губят бързо аромата си означава, че не са истински

Това НЕ е така. Съединенията, които се съдържат в тях са летливи – бързо се окисляват. В зависимост от вида им, култивирането и метода на извличане, концентрацията на съединенията варира, а съответно и цялостния вид и аромат на етеричното масло.

Етеричните масла, които са със много силен и продължителен аромат НЕ са чисти и натурални.

Трябва да се има предвид, че цитрусовите етерични масла (например портокал, лимон, грейпфрут) се окисляват много по-бързо от останалите видове, затова се препоръчва да се съхраняват в хладилник.

8) Билките и ЕМ от едно и също растение притежават еднакъв ефект

Това НЕ е така. Въпреки че е получена от едно и също растение, концентрираната есенция на дадено растение не трябва да се бърка с действителния растителен материал.

Етеричните масла могат да бъдат отделени от растителния материал чрез извличане с парна дестилация или в някои случаи чрез пресоване. Те съдържат силно концентрирани нива на съставките, докато традиционните билки съдържат само част от същите съставки. Поради това билките дават по-леки резултати.
При дестилацията на растителен материал обаче има много молекули, които не могат да бъдат дестилирани. Това означава, че в билката може да има полезни съставки, които не могат да бъдат открити в маслото. Както етеричните масла, така и билките играят важна роля за здравето ни.
Последно Публикувани Новини
Актуално

Био Хидролат Розмарин за Бърз Растеж на Косата

Био хидролат от розмарин за бърз растеж на косата. В сферата на натуралната грижа за…
Актуално

Свойства и Употреба на Етерично Масло от Босилек

Свойства и употреба на етерично масло от босилек.В историята, етеричното масло от босилек е признато…
Актуално

Грижа за кожата с био флорална вода от безсмъртниче

Грижа за кожата с био флорална вода от безсмъртниче.Латинското наименование на растението безсмъртниче е Helicrysum…

Остави коментар