fbpx Skip to main content

Свойства и употреба на етерично масло от босилек.

В историята, етеричното масло от босилек е признато за многофункционално – от духовна и церемониална употреба до практически приложения в традиционната медицина. Неговата непреходна популярност свидетелства за трайното признание на неговите ароматни и терапевтични качества.

Извлича се от растението Ocimum basilicum, известно с ароматните си листа, които се използват в кулинарията. Маслото се отличава с различни ползи за здравето, включително противовъзпалителни и антимикробни свойства. То често се използва в ароматерапията за облекчаване на стреса и тревожността, като насърчава чувството на спокойствие и релаксация.

Прочетете Още

Босилекът има богата история на употреба, която датира от векове, като етеричното му масло се използва за различни цели. В древните цивилизации, като тези в Египет, Гърция и Индия, босилекът е бил ценен заради своите лечебни и ароматни свойства.

  • Босилекът е използван от древните египтяни при балсамирането. Билката, както и маслото от нея, са имали символично и свещено значение.
  • Древните гърци го ценели, заради невероятните му ароматни качества. Те го свързвали с богатството и успеха и често го използвали в различни ритуали и церемонии.
  • В аюрведична медицина (Древна Индия), босилекът е високо ценен поради терапевтичните си свойства. Използвали са го за решаване на редица здравословни проблеми, включително дихателни заболявания, кожни проблеми и храносмилателен дискомфорт.

Ползи за скалпа и косата

*Стимулира растежа на косата*:
Маслото от босилек може да подобри кръвообращението, когато се прилага върху скалпа, като потенциално стимулира растежа на косата.
*Укрепва косата*:
Вещества, съдържащи се в етеричното масло от босилек могат да спомогнат за укрепване на космените фоликули, като намалят накъсването и подобрят цялостната устойчивост на косата.
*Контрол на пърхота*:
С противогъбичните и антимикробните си свойства, маслото от босилек може да подпомогне контрола на пърхота и поддържането на здрав скалп, като предотвратява развитието на бактерии.
*Кондиционира косата*:
Маслото от босилек съдържа съединения, които допринасят за кондиционирането на косата, оставяйки я витализирана и мека.

За да включите етеричното масло от босилек в рутинната си грижа за косата, добавяне няколко капки към шампоана или го разредете в базово масло, например кокосово.

* (Препоръчително е да се направи тест за алергия преди нанасяне. Необходимо е да се обърне внимание на препоръчителните количества за използване на маслото. Тази информация може да откриете, както на всяка опаковка, така и в сайта на BULINNOVATION health from nature.) 

Ползи за кожата

*Почистване*:
Маслото от босилек има антимикробни свойства, които могат да помогнат за почистването на кожата. Това го прави подходящо за кожа, склонна към акне.
*Противовъзпалително*:
Неговите противовъзпалителни свойства могат да помогнат за намаляване на зачервяването и подуването, което го прави потенциално полезно за успокояване на раздразнената кожа.
*Антиоксидантна защита*:
Маслото от босилек притежава антиоксидантни свойства, които неутрализират свободните радикали, като спомагат за предпазване на кожата от увреждане от околната среда.
*Подмладяване*:
Притежава естествени подмладяващи свойства. Спомага за намаляване на бръчките и поддържане на здравия и свеж вид на кожата.

(Можете да го използвате като средство за третиране на петна или да добавите една-две капки към обичайните си продукти за грижа за кожата. Препоръчваме консултация с дерматолог, ако имате специфични кожни проблеми.)

Ароматерапевтични ползи

*Облекчаване на стреса*:
Известно е, че ароматният профил на маслото от босилек има успокояващ ефект, като помага за облекчаване на стреса, тревожността и умствената умора.
*Подобряване на настроението*:
Вдишването на аромата на етерично масло от босилек може да повлияе положително на настроението и да осигури усещане за избистряне на ума и подобряване на настроението.
*Концентрация и фокус*:
Смята се, че освежаващият аромат на маслото подпомага концентрацията и изостря умствения фокус, което го прави полезен за задачи, изискващи когнитивно внимание.
*Енергизиране*:
Маслото от босилек може да има ободряващ ефект, като осигурява естествен прилив на енергия и се бори с чувството на летаргия.

В обобщение, етеричното масло от босилек предлага редица ползи за здравето и уелнес – от облекчаване на стреса до грижа за кожата. От решаващо значение обаче е да го използвате отговорно и с разбиране за потенциалните странични ефекти.

Препоръчва се повишено внимание при използването на етерични масла, включително масло от босилек. Винаги го разреждайте с базово масло и правете тест с лепенки, за да избегнете възможните алергични реакции. Бременните жени и лицата с определени заболявания трябва да се консултират с медицински специалист преди употреба. Повече може да научите на следния линк – 100% Чисто Етерично Масло от Босилек

Последно Публикувани Новини
Актуално

Био Хидролат Розмарин за Бърз Растеж на Косата

Био хидролат от розмарин за бърз растеж на косата. В сферата на натуралната грижа за…
Актуално

Свойства и Употреба на Етерично Масло от Босилек

Свойства и употреба на етерично масло от босилек.В историята, етеричното масло от босилек е признато…
Актуално

Грижа за кожата с био флорална вода от безсмъртниче

Грижа за кожата с био флорална вода от безсмъртниче.Латинското наименование на растението безсмъртниче е Helicrysum…
Назад към Блога

Свойства и употреба на етерично масло от босилек.

Свойства и употреба на етерично масло от босилек.

Остави коментар