fbpx Skip to main content
През пролетта слънцето изгрява по-рано и денят е по-дълъг, но колкото и да е неинтуитивно и изненадващо, пролетната умора се среща често.
Причините са физиологическите промени, които настъпват паралелно със сезонните промени. „Пролетната треска“ дава енергия и вълнение у хората при смяната на сезона. А обратно - летаргията се характеризира с необичайна умора, сънливост и депресивност.
От изключителна важност е разбирането защо се случва и какво може да се направи за да се подобри състоянието.
Прочетете Още

Имате ли сънливост в началото на пролетта?

През пролетта слънцето изгрява по-рано и денят е по-дълъг, но колкото и да е неинтуитивно и изненадващо, пролетната умора се среща често.
Пролетната летаргия е друго наименование на пролетната астения, която представлява сезонно афективно разстройство. Причините са физиологическите промени, които настъпват паралелно със сезонните промени. „Пролетната треска“ дава енергия и вълнение у хората при смяната на сезона. А обратно - летаргията се характеризира с необичайна умора, сънливост и депресивност.
Няма необходимост от лекарства за лечение на това състояние, а неговата продължителност е най-много няколко седмици. От изключителна важност е разбирането защо се случва и какво може да се направи за да се подобри състоянието.

Причини за пролетна умора

През пролетта слънцето изгрява по-рано и денят е по-дълъг, но колкото и да е неинтуитивно и изненадващо, пролетната умора се среща често.
Смяна на часа с един час напред - лятно часово време
Един час дневна светлина в повече вечер спестява електроенергия, но събуждането с един час по-рано не винаги е добре дошло за организма.
Организмът има необходимост да се адаптира към нов цикъл сън-събуждане и ранния изгрев. Адаптирането изисква време за да се свикне с новия режим, а преходния период на адаптация се характеризира със сънливост и умора.
Хормонални промени
Двата най-важни хормона, които дават енергия и положително настроение са витамин Д и серотонин. Организма работи с минимално количество от тях през зимата. А мелатонинът е в големи количества – хормонът, който подобрява съня. Когато дните станат по-дълги организмът трябва да се адаптира към синтезиране на по-голямо количество витамин Д и серотонин, което отнема дни или седмици.
Външен шум
Поради увеличената дължина на деня през пролетта повече хора излизат навън по-рано през деня и по-късно през нощта. В резултат на това се създава външен шум, който пречи на съня през последния половин-един час преди събуждане. Свикването с промените на времето и сезона е различно и индивидуално спрямо организма на всеки поотделно. Но има начини процесът на адаптация да бъде ускорен.

Начини за намаляване на пролетната умора

По-често проветряване на дома
Нужно е всекидневно да се проветрява жилището, прозорците да бъдат отворени, освен ако има сезонна алергия. Проветряването премахва застоялия въздух в стаите. Най-подходящото време за отваряне на прозорците е сутрин след ставане. Няколко минути проветряване са достатъчни за да се внесе нужният кислород за да бъде подхранен мозъка и дава заряд за здравословно начало на деня. В допълнение могат да се правят дихателни упражнения до прозореца докато чистият въздух влиза в стаята, което действа благоприятно на общото здравословно състояние и създава спокойствие.
Достатъчно сън
Колко часа сън са достатъчни и колко са прекалено много?
Спането прекалено дълго време не носи повече енергия, а обратното. Прекомерното спане може да засили депресивното чувство, което се среща често при хората със сезонни афективни разстройства. Доказано е, че за оптимална почивка са достатъчни 8 часа сън на ден.
По-продължително време на открито
Сънливостта може да бъде преодоляна като се прекарва повече навън на слънце и да се свикне с по-продължителното време дневна светлина и топлина. При по-продължително време на открито организмът произвежда по-голямо количество серотонин и по-малко количество мелатонин. Това държи организма по-дълго време буден и подобрява настроението.
По-чести физически упражнения
Не всички спортуват, но 15 минути движение на ден е добро начало. Физическите упражнения и движението увеличават произвеждането на серотонин (хормонът на щастието) и дава енергия. Препоръчително е тренировката да бъде навън за да бъде изложено тялото на повече слънце и чист въздух.
Хранене с повече храни богати на хранителни вещества
Пролетният сезон дава възможност за увеличаване на приема на пресни натурални продукти. Има опции за различни видове салати от пресни зеленчуци, а за хората търсещи по-богат вкус се препоръчват сезонните плодове, които са подходяща храна за закуска. Нужно е да се набавят не само витамини от плодовете и зеленчуците, но и белтъчини, въглехидрати и мазнини. По-добре за организма е порциите да са по-малки, но по-чести, за да се поддържа нивото на енергия през целия ден.

Натурални продукти

Друго средство, което оказва благоприятно влияние за справяне с пролетната летаргия е ароматерапията. Натуралните ароматни съединения подпомагат съзнанието за по-лесното преминаване на летаргичните моментни състояния. Благодарение на етеричните масла, сетивата ни заработват на желаната от нас честота. Правилно подбраните комбинации действат освежаващо, енергизиращо и фокусиращо.
Ние от „Булиновации здраве от природата“ произвеждаме български натурални продукти с високо качество. Конкретно за справяне с пролетната умора създадохме „Пролетен аромат – парфюмна композиция от натурални масла“. Продуктът съдържа аромати на мандарина, лавандула, мента, иланг-иланг и бергамонт. Тази комбинация от био етерични масла има успокояващо въздействие. Подпомага да се намали чувството на пролетна умора, като ободрява и освежава сетивата. Освен като натурален парфюм, поради достъпата му цена е подходящ за обогатяване на въздуха в дома, колата или текстилни повърхности. Може да се използва за ароматизиране на гардероб, баня, автомобил, спално бельо, дрехи, вълнени топки за сушилня.

Повече информация може да откриете на следния линк: Пролетен аромат-парфюмна композиция от натурални масла

За да се убедите в качеството и пленяващия аромат на пролетното ни вълшебство в стъклена бутилка, предоставяме код за -25% отстъпка на любимият ни ароматерапевтичен продукт “SPRING SCENT“.

 

Код за отстъпка  – ПРОЛЕТ25

Последно Публикувани Новини
Актуално

Био Хидролат Розмарин за Бърз Растеж на Косата

Био хидролат от розмарин за бърз растеж на косата. В сферата на натуралната грижа за…
Актуално

Свойства и Употреба на Етерично Масло от Босилек

Свойства и употреба на етерично масло от босилек.В историята, етеричното масло от босилек е признато…
Актуално

Грижа за кожата с био флорална вода от безсмъртниче

Грижа за кожата с био флорална вода от безсмъртниче.Латинското наименование на растението безсмъртниче е Helicrysum…

Остави коментар