fbpx Skip to main content
Базовите масла се отличават от есенциалните масла с тяхната висока масленост. Характеризират се с наличието на липиди в техния състав. Извличат се от ядките и семките на растенията. Процесът се нарича студено пресоване.
Липидите са близки до тези, които се съдържат в кожата и косата. Те действат благоприятно за подхранването и поддържането на влагата им. Базовите масла съдържат много наситени и ненаситени мастни киселини. Най-важните от тях са α-линоленова (омега-3) и линолова (омега-6) киселина.
Обикновено ароматът на базовите масла е слаб и не може да се сравнява с този на етеричните масла. В случаите, когато е силно неприятен, вероятно маслото вече е гранясало и негодно за употреба. Базовите масла не се изпаряват и се различават с това, че имат качества, които защитават и подхранват кожата.
Едно от предназначенията на тези масла е да разреждат концентрираните етерични масла. Целта е безопасното прилагане на етеричните масла върху кожата, без това да предизвиква странични ефекти като обрив или друг вид кожна реакция. Много от базовите масла могат да се консумират орално. Те се използват в кулинарията. За перорална косумация е препоръчително да са органични и/или 100% чисти, без допълнителни химични вещества.
Прочетете Още

Какво представляват базовите масла?

Базовите масла са растителни масла. Те се извличат от мастната част на растенията, особено от семената или от ядките. Също така притежават и терапевтични свойства. Изборът на най-подходящото масло носител зависи от това какви са целите за ползите върху Вашата кожа.
Кожата е мастнопропусклива и поради тази причина растителните масла проникват лесно в нея като я правят значително по-гладка и мека. Базовите масла ускоряват обмяната на клетки, играят важна роля в образуването на колаген, засилват и задържат влагата в кожата. Мастните киселини са най-важната част от състава на растителните масла.

Защо базовите масла са от съществено значение, когато се използват етерични масла?

Етеричните масла не трябва да се прилагат директно върху кожата неразредени, защото могат да причинят обриви, изгаряния и други опасни странични ефекти. Причината базовите масла да са толкова важни е, че те гарантират безопасното прилагане на етеричните масла върху кожата.
Базовите масла помагат да се предотврати изпаряването на етеричните масла, като увеличават полезните им и терапевтични свойства.

Употреба на базови масла върху кожата

Комбинацията от етерични масла и едно или повече носещи масла съставя масажните масла за тяло. Според „Националната асоциация за холистична ароматерапия“ (NAHA) на САЩ, разреждането на етерични масла е от 2,5% до 10% при приготвянето на масажни масла за тяло. Съотношението на разреждането на етеричните масла спрямо базовите е по-ниско, когато се правят процедури и други продукти за лице у дома. Хората с чувствителна кожа трябва да използват от 0,5% до 1% етерични масла при процедури за лице. Тези с нормална чувствителност на кожата могат да използват от 1% до 2%. Особено важно е да се спазват описаните указания за разреждане на етеричните масла върху кутията им.

Съвети при използване на базови масла за лице

Прецизно подбраните базови масла имат чудесни свойства при редовна употреба. Освен за овлажняване на кожата, те спомагат и за намаляване на бръчки, белези, акне, по-бърно зарастване на рани, възстановяване на кожната бариера и т.н. Преди нанасяне на базово масло кожата трябва да е предварително хидратирана с флорална вода или друг козметичен продукт на водна основа. Влагата се задържа в кожата и полезните ефекти са по-силни. Две до три капки базово масло са достатъчни за нанасяне върху кожата на лицето.
Базовите и етеричните масла са неразривно свързани в ароматерапията и грижата за кожата. Това доведе и до нашия първи продукт, базиран на прецизна синергия от базови и етерични масла, подходящ за лице, тяло и коса – Натурален Златен Еликсир (Natural Golden Elixir – Synergy). Кожата и косата Ви ще засияят благодарение на маслата от коноп, макадамия, кайсиеви ядки, маслинов сквалан, жожоба, пшеничен зародиш, розмарин, хвойна, витамин Е.

Повече информация за продукта и всяка една съставка може да научите на следния линк: Натурален Златен Еликсир – Синергия

Примери за подходящи базови масла за различните типове кожа

Подходящи базови масла за чувствителна кожа: камелия, кайсиеви ядки, бадемово масло, жожоба, невен, саша инчи, таману.

Подходящи масла за суха кожа: авокадо, вечерна иглика, кайсиеви ядки, макадамия, маслина, нар, шипка, чия.

Подходящи масла за мазна комбинирана кожа: арганово масло, коноп, лешник, саша инчи, шафранка.

Подходящи масла за зряла кожа: баобаб, бурити, вечерна иглика, маслина, пореч, шипка, жожоба, бабасу.

Последно Публикувани Новини
Актуално

Био Хидролат Розмарин за Бърз Растеж на Косата

Био хидролат от розмарин за бърз растеж на косата. В сферата на натуралната грижа за…
Актуално

Свойства и Употреба на Етерично Масло от Босилек

Свойства и употреба на етерично масло от босилек.В историята, етеричното масло от босилек е признато…
Актуално

Грижа за кожата с био флорална вода от безсмъртниче

Грижа за кожата с био флорална вода от безсмъртниче.Латинското наименование на растението безсмъртниче е Helicrysum…

Остави коментар