fbpx Skip to main content

Подходяща ли е Употребата на Етерични
Масла върху Животни

В тази публикация избрахме най-често даваните препоръки от експерти за употребата на етерични масла върху животни. Темите за натурална и природна алтернатива са все по-актуални през последните няколко години. За съжаление предоставената ни информация е все още много оскъдна и противоречива. Липсват обстойни проучвания, експерименти и анализи, благодарение на които да използваме свободно този тип продукти.
В следващите редове ще научите кои етерични масла са подходящи и кои трябва да се избягват от употреба при кучета, котки и птици.
Най-важното нещо за продуктите е качеството и произхода им. Можете да научите повече в статиите:
Прочетете Още

Ароматерапия

Когато етеричните масла се въвеждат в стаята, която обитава животното, стаята, тя трябва да бъде просторна с лесен достъп до свеж въздух. Етеричните масла се използват едно по едно в ниски дози, за да се улесни откриването на причинителя, в случай на възможна алергична реакция. Наблюдавайте внимателно домашния си любимец, когато използвате етерични масла върху него или близо до него. Ако етерично масло се използва върху вас е необходимо да мине известно време преди да имате физически контакт с домашния любимец.

Ако животното изглежда неспокойно или летаргично, незабавно спрете употребата на ЕМ. Заведете животинката на добре проветрено място и се свържете с ветеринарен лекар.

Ако животното изглежда неспокойно или летаргично, незабавно спрете използването на етеричното масло. Заведете животното на добре проветрено място и се обадете на ветеринарен лекар.
Ароматерапията не трябва да протича повече от 10-15 минути. След това помещението трябва да бъде много добре проветрено, тъй като един от най-големите рискове е дразненето на дихателните пътища. Респираторното дразнене може да се прояви като: сълзене на очите и носа, дразнене/изгаряне на гърлото и носа, затруднено дишане, ускорено дишане, задъхване, кашлица, хрипове.

СТРАНИЧНИ РЕАКЦИИ ПРИ ЛОКАЛНА УПОТРЕБА

Някои от възможните странични реакции са: Кожно раздразнение, кашлица, кихане, слюноотделяне, затруднено ходене, задавено или учестено дишане, ниска телесна температура, забавени рефлекси, стомашно-чревно разтройство, повръщане, самонараняване.
При липса на реакция се смята, че е безопасно да се продължи с нормалното прилагане на разреденото етерично масло.

ПОДХОДЯЩИ БАЗОВИ МАСЛА

Базови масла, които се считат за безопасни за локално приложение са следните: Кокосово масло; масло от жожоба; масло от авокадо; алое вера; слънчогледово масло; масло от кайсиеви ядки; масло от сладък бадем; масло от гроздови семена; масло от ядки кукуи.

ПРЕПОРЪКИ ЗА КУЧЕТА

Не се препоръчва вътрешен прием. Локалното приложение също не е особено препоръчително, тъй като кожата на домашния ви любимец е много чувствителна. Дозировката е индивидуална, в зависимост от килограмите, възрастта и наличието на придружаващи хронични заболявания. Ако все пак се чувствате достатъчно сигурни в преценката си е необходимо да разредите етеричното масло с базово. Максималната “безопасна” концентрация е 0.2% или 1 капка етерично масло, което се разтваря в 2 супени лъжици базово масло. След това прилагате върху малък участък от тялото на животното и изчаквате поне 24 часа, като наблюдавате за странични реакции.
По-безопасен вариант е ароматерапията. Съществуват 2 категории дифузери – активни и пасивни. Активните дифузери (овлажнители, изпарители, утразвукови) изпаряват водата с етерично масло и разпространяват аромата и малките частици от него. Пасивните дифузери са например свещите, които чрез топлината на пламъка разпространяват ароматните частици. Те излъчват по-малко интензивен аромат и са по-добрият вариант за вашия домашен любимец.
За “безопасни” етерични масла се считат следните: римска лайка, немска лайка, джинджифил, тамян, лавандула.

Част от етеричните масла, които НЕ трябва да използвате са: карамфил, евкалипт, чесън, здравец, хвойна, бял бор, розмарин, чаено дърво, мащерка, иланг-иланг.

ПРЕПОРЪКИ ЗА КОТКИ

В черния дроб на котките липсват основни ензими за обработване на химичните съединения, които се съдържат в етеричните масла, каквито са фенолите. Тези фенолни съединения са силно концентрирани в повечето масла. Следователно почти всички етерични масла могат да бъдат токсични за котките.
Ароматерапията също не е безопасна, защото маслото може да се наслои по козината, а животните могат да го приемат вътрешно, когато се облизват. Дозировката трябва да бъде по-прецизна от тази при кучетата. Количеството, което използваме за засищане на нашите нужди се различава от това при домашните любимци. Ако прилагате ароматерапия е необходимо да осигурите достъп до отворено пространство и дифузерът да не е в близост до животното. Също така, трябва да наблюдавате поведението им, и ако смятате, че има промяна, да се обадите на ветеринаря Ви.
Макар флоралните води да са по-безопасни и по-ниско концентрирани на етерични масла е препоръчително да не се използват при котките.
За “безопасни” етерични масла се считат следните: розмарин, жасмин, кедрово дърво, градински чай, тамян, римска лайка и немска лайка.

Част от етеричните масла, които не трябва да използвате са: Мента, цитрусови масла, чаено дърво, бор, евкалипт, канела, карамфил, иланг-иланг, бергамот, здравец, лавандула, роза, сандалово дърво, мащерка.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ПТИЦИ

Не се препоръчва каквато и да е употреба на етеричните масла върху птици. При използване на ароматерапия, те не трябва да се намират в същото помещение. След това трябва да бъде добре проветрено преди да бъдат прибрани обратно в същата стая.
Последно Публикувани Новини
Актуално

История на Етеричните Масла

Актуално

Грижа за Кожата през Лятото

   Био флорална вода от безсмъртниче    Био флорална вода от маточина    Био флорална…
Актуално

Грижа за Кожата и Косата с Био Флорална Вода от Копърови Семена

Остави коментар