fbpx Skip to main content

Подходяща ли е Употребата на Етерични
Масла върху Животни

В тази публикация избрахме най-често даваните препоръки от експерти за употребата на етерични масла върху животни. Темите за натурална и природна алтернатива са все по-актуални през последните няколко години. За съжаление предоставената ни информация е все още много оскъдна и противоречива. Липсват обстойни проучвания, експерименти и анализи, благодарение на които да използваме свободно този тип продукти.
В следващите редове ще научите кои етерични масла са подходящи и кои трябва да се избягват от употреба при кучета, котки и птици.
Най-важното нещо за продуктите е качеството и произхода им. Можете да научите повече в статиите:
Прочетете Още

Ароматерапия

Когато етеричните масла се въвеждат в стаята, която обитава животното, стаята, тя трябва да бъде просторна с лесен достъп до свеж въздух. Етеричните масла се използват едно по едно в ниски дози, за да се улесни откриването на причинителя, в случай на възможна алергична реакция. Наблюдавайте внимателно домашния си любимец, когато използвате етерични масла върху него или близо до него. Ако етерично масло се използва върху вас е необходимо да мине известно време преди да имате физически контакт с домашния любимец.

Ако животното изглежда неспокойно или летаргично, незабавно спрете употребата на ЕМ. Заведете животинката на добре проветрено място и се свържете с ветеринарен лекар.

Ако животното изглежда неспокойно или летаргично, незабавно спрете използването на етеричното масло. Заведете животното на добре проветрено място и се обадете на ветеринарен лекар.
Ароматерапията не трябва да протича повече от 10-15 минути. След това помещението трябва да бъде много добре проветрено, тъй като един от най-големите рискове е дразненето на дихателните пътища. Респираторното дразнене може да се прояви като: сълзене на очите и носа, дразнене/изгаряне на гърлото и носа, затруднено дишане, ускорено дишане, задъхване, кашлица, хрипове.

СТРАНИЧНИ РЕАКЦИИ ПРИ ЛОКАЛНА УПОТРЕБА

Някои от възможните странични реакции са: Кожно раздразнение, кашлица, кихане, слюноотделяне, затруднено ходене, задавено или учестено дишане, ниска телесна температура, забавени рефлекси, стомашно-чревно разтройство, повръщане, самонараняване.
При липса на реакция се смята, че е безопасно да се продължи с нормалното прилагане на разреденото етерично масло.

ПОДХОДЯЩИ БАЗОВИ МАСЛА

Базови масла, които се считат за безопасни за локално приложение са следните: Кокосово масло; масло от жожоба; масло от авокадо; алое вера; слънчогледово масло; масло от кайсиеви ядки; масло от сладък бадем; масло от гроздови семена; масло от ядки кукуи.

ПРЕПОРЪКИ ЗА КУЧЕТА

Не се препоръчва вътрешен прием. Локалното приложение също не е особено препоръчително, тъй като кожата на домашния ви любимец е много чувствителна. Дозировката е индивидуална, в зависимост от килограмите, възрастта и наличието на придружаващи хронични заболявания. Ако все пак се чувствате достатъчно сигурни в преценката си е необходимо да разредите етеричното масло с базово. Максималната “безопасна” концентрация е 0.2% или 1 капка етерично масло, което се разтваря в 2 супени лъжици базово масло. След това прилагате върху малък участък от тялото на животното и изчаквате поне 24 часа, като наблюдавате за странични реакции.
По-безопасен вариант е ароматерапията. Съществуват 2 категории дифузери – активни и пасивни. Активните дифузери (овлажнители, изпарители, утразвукови) изпаряват водата с етерично масло и разпространяват аромата и малките частици от него. Пасивните дифузери са например свещите, които чрез топлината на пламъка разпространяват ароматните частици. Те излъчват по-малко интензивен аромат и са по-добрият вариант за вашия домашен любимец.
За “безопасни” етерични масла се считат следните: римска лайка, немска лайка, джинджифил, тамян, лавандула.

Част от етеричните масла, които НЕ трябва да използвате са: карамфил, евкалипт, чесън, здравец, хвойна, бял бор, розмарин, чаено дърво, мащерка, иланг-иланг.

ПРЕПОРЪКИ ЗА КОТКИ

В черния дроб на котките липсват основни ензими за обработване на химичните съединения, които се съдържат в етеричните масла, каквито са фенолите. Тези фенолни съединения са силно концентрирани в повечето масла. Следователно почти всички етерични масла могат да бъдат токсични за котките.
Ароматерапията също не е безопасна, защото маслото може да се наслои по козината, а животните могат да го приемат вътрешно, когато се облизват. Дозировката трябва да бъде по-прецизна от тази при кучетата. Количеството, което използваме за засищане на нашите нужди се различава от това при домашните любимци. Ако прилагате ароматерапия е необходимо да осигурите достъп до отворено пространство и дифузерът да не е в близост до животното. Също така, трябва да наблюдавате поведението им, и ако смятате, че има промяна, да се обадите на ветеринаря Ви.
Макар флоралните води да са по-безопасни и по-ниско концентрирани на етерични масла е препоръчително да не се използват при котките.
За “безопасни” етерични масла се считат следните: розмарин, жасмин, кедрово дърво, градински чай, тамян, римска лайка и немска лайка.

Част от етеричните масла, които не трябва да използвате са: Мента, цитрусови масла, чаено дърво, бор, евкалипт, канела, карамфил, иланг-иланг, бергамот, здравец, лавандула, роза, сандалово дърво, мащерка.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ПТИЦИ

Не се препоръчва каквато и да е употреба на етеричните масла върху птици. При използване на ароматерапия, те не трябва да се намират в същото помещение. След това трябва да бъде добре проветрено преди да бъдат прибрани обратно в същата стая.
Последно Публикувани Новини
Актуално

Био Хидролат Розмарин за Бърз Растеж на Косата

Био хидролат от розмарин за бърз растеж на косата. В сферата на натуралната грижа за…
Актуално

Свойства и Употреба на Етерично Масло от Босилек

Свойства и употреба на етерично масло от босилек.В историята, етеричното масло от босилек е признато…
Актуално

Грижа за кожата с био флорална вода от безсмъртниче

Грижа за кожата с био флорална вода от безсмъртниче.Латинското наименование на растението безсмъртниче е Helicrysum…

Остави коментар